dimarts, 13 de setembre del 2016

ESTUDIA, ESTUDIA EL QUE ET DONI LA GANA, PERÒ ESTUDIA



ESTUDIA, ESTUDIA EL QUE ET DONI LA GANA, PERÒ ESTUDIA
CARLES CAPDEVILA 10/03/2016

Hi ha qui diu que avui dia estudiar graus ja no serveix. Qui pensa que estudiar ja no serveix potser és que ha estudiat poc. O ho confon amb si aquests estudis tenen una sortida professional directa, i en això l’encerta: malauradament no la tenen.


Però està demostat que els llicenciats troben feina abans que els que no ho són, encara que no sigui, per desgràcia, de la seva especialitat i del sou que mereixerien. I a més és que estudiar no té només una finalitat laboral. Aprendre és un verb deliciós. Que els graus i postgraus ja no donin un sortida directa al món laboral és un problema, però té un punt, un de sol, positiu. Que avui dia ja no cal especular tant amb la sortida, sinó amb l’entrada. El meu consell és: estudia el que et doni la gana, però estudia. No en el sentit de caprici, sinó en el de passió, de vocació, d’il·lusió. Si estudies el que realment t’agrada, aprendràs segur, i aprendràs més, perquè el motor serà la curiositat. I aspiraràs a ser molt bo en allò. I si aprens molt i ets molt bo, la sortida apareixerà, o te la crearàs. En canvi, si optes per alguna cosa que no et ve de gust pensant en les opcions laborals, has de saber que potser el sacrifici no et sortirà a compte, en un món tan canviant on tots serem aprenents permanents i haurem de reciclar-nos diverses vegades. Evidentment, també s’aprèn treballant, sent monitor d’esplai o voluntari, i no tothom ha de fer un grau, i la FP millora per oferir tota mena de sortides. El que vull dir és que és possible ser jove, ser optimista, estudiar el que et doni la gana i complementar l’aprenentatge fent feina o empenyent des del teixit associatiu. I és recomanable. I funciona.

17 comentaris:

  1. Pens, que sí, que has de estudiar el que vulguis, el que et faci anar cada dia a l'escola amb ganes d'aprendre alguna cosa nova. A n'aquesta vida, si no estàs mínimament format és molt difícil trobar la feina que de veritat vols i t'agrada. Així que, estudia!

    Aina Nicolau
    3r ESO

    ResponElimina
  2. Evidentment estic d'acord amb Carles Capdevila. De fet, crec que la formació hauria de ser permanen i continua al llarg de la vida. Però també és cert que el sistema ha de treballar per trobar la manera de motivar l'alumnat i oferir-li tots els mecanismes per saber on es troba, què vol i cap on vol o pot anar. Fins que les reformes educatives i les ofertes en ensenyament no vagin dotades de recursos tant econòmics com materials i humans, el fracàs escolar seguirà essent un dels grans problemes d'avui.

    Endavant! Estudiau, és clar que sí! Us ajudarem en el que podrem i tot el que puguem!

    Toni CL

    ResponElimina
  3. Jo estic d'acord amb el text. Pens que cada un ha d'estudiar el que li agrada i li fa ganes. Que estudiar no ha de ser una obligació, sinó un gust. Si t'agrada el que estudies t'hi esforces més i li poses molta mes passió i ganes. En canvi si et fan estudiar el que no t'agrada 10 minuts estudiat et poden semblar 1 hora, i al contrari, si t'agrada, 1hora et pot semblar 10 minuts. És a dir, que si, estudia, estudia el que et doni la gana, però estudia.

    Tonina Carrió
    3r ESO

    ResponElimina
  4. Crec que és un text que t'ajuda molt a reflexionar i que et fa pensar que mai has d'estudiar el que et diguin sinó que has d'estudiar el que et faci ganes i ilusió i que sàpigues que sempre tendràs ganes d'estudiar allò perquè una persona que estudia el que no li agrada o el que no te curiositat per seguir en davant amb el que estudia mai serà feliç amb els seus estudis. Crec que és un molt bon text ja que t'ajuda a entendre un poc més el món dels estudis.

    Paula del Campo
    3r ESO

    ResponElimina
  5. Des-de el meu punt de vista el text diu la veritat mai s'hauria de deixar d'estudiar, no només parl del col·legi si no cercar articles o estudis del teu interès per internet y reciclar-te cada dia.

    Josep Manuel Ojeda Febrer
    3r ESO

    ResponElimina
  6. Trob que aquest text l'haurien de llegir totes aquelles persones que no els hi agrada i no passen gust d'estudiar.
    Tots hem d'estudiar el que volem i si no ho sabem, ens hem d'atrevir a provar coses noves i que evidentment ens agradin ja que si no ho feim, sempre ens quedarà el dubte de què hagués passat si jo hagués estudiat allò o allò altre.
    M'ha agradat molt una frase que diu: Si estudies el que realment t’agrada, aprendràs segur, i aprendràs més, perquè el motor serà la curiositat.

    Marina Martí
    3r ESO

    ResponElimina
  7. Jo crec que el text es molt complet i molt sincer esper que la gent que ha lleguit això reflexioni, encara que tota la gent no ho pugui entendre.
    Andres García

    ResponElimina
  8. M'ha agradat bastant aquest text desde el principi. Quan he vist el títol, m'ha fet ganes llegir-ho. I tanta sort que ho he fet perque el missatge es molt bo. Et diu que has d'estudiar qualsevol cosa pero que t'ha d'agradar perque si no estudies el que realment t'agrada, no hi hauran tan bons resultats. Ja que darrerament hi ha falta de motivació en els joves per estudiar, trob que aquest text ajudaría molt a tothom, i els recordaria l'important que és estudiar. Això és el que necessita escoltar molta gent.

    Maria Pilar Del Valle
    3r ESO

    ResponElimina
  9. Estic d'acord amb el text per tot el que diu. El fet d'estudiar, a més de obrir-nos moltíssimes de portes en el món laboral, ens fa aprendre moltes coses noves cada dia i trob que això és un fet molt bo per poder aconseguir grans coses.
    M'agrada quan diu que hem d'estudiar el que realment ens faci ganes i il·lusió ya que després sirà al que ens dedicarem durant moltíssims d'anys o tota la vida.

    Alba Lindo
    3r ESO

    ResponElimina
  10. Jo crec que si és important perquè el que has estudia per arribar en aquest moment i dius que prou tota la feina que has fet i sobretot ara que triàries FP però cada persona té la seva opinió personal a si estudia el que et doni la gana però estudia i podràs arriba a consegir molt de premis.
    ESTUDIA,ESTUDIA EL QUE ET DONI LA GANA,PERÒ ESTUDIA
    Alejandro Paredes
    3r ESO

    ResponElimina
  11. Jo trob que tot el que s'estudia serveix, i si vols aconseguir el que de veritat vols, és molt necessari estudiar tot el que necessites. Si realment el que estudies t'agrada i hi poses interès i ganes, pots seguir envant i aconseguir el que t'agrada. Si no es fa, hauràs de fer una cosa la qual no estàs interessat. Així que sí, estudia i tot anirà millor.

    Kelly Morey
    3r ESO

    ResponElimina
  12. Jo crec que el text descriu molt bé el que comporta estudiar. Amb il·lussió i ganes s'apren més. Si no estudies el que realment vols, no arribaràs a on realment vols arribar.
    L'important és que encara que al final no puguis treballar del que vulguis el camí és llarg i hauràs de passar tots els obstacles.
    M'agrada el que intenta explicar, el missatge que intenta transmetre: estudia, estudia el que et doni la gana, però estudia.

    Andrea Romo
    3r ESO

    ResponElimina

  13. El que pens sobre el text es que sempre hem de fer el que de veres ens agrada sobretot en el tema dels estudis. En els estudis trop que sempre va be estudiar alguna cosa pero que ens agradi a nosaltres i mai el que no ens agrada, perque segur que si ens agrada aprendrem i ens divertirem fent el que ens agrada. Així que estudiau pero el que de veres vos agradi.

    Alba Viera Donoso
    3r D'ESO

    ResponElimina
  14. Jo pens que el text hauria de motivar a moltes persones que no volen d'estudiar, ja que com diu el text, ~Estudia el que vulguis, pero estudia~, hi ha molts de títols que t'obrin camins i portes per trobar una feina que s'adapti a el que t'agrada fer.
    Si no tenim un títol com la ESO, no trobarem feina, i si en trobam, mos haurem d'adaptar a el que hagi disponible, així que si vols ser una persona amb una feina que tu t'agradi, estudia.

    Juan Marcelo De Guilhem Panta
    3r ESO

    ResponElimina
  15. Pens que estudiant alguna cosa que t'agrada aprens més ja que hi poses mes interès i vas mes alegre i amb més ganes d'aprendre.
    Pot ser que estudiant alguna cosa que no t'agrada pots trobar feina més ràpid, però potser que no t'agradi aquesta feina. Per això crec que val més des de un principi estudiar el que t'agrada.

    Paula Nicolau
    3r ESO

    ResponElimina
  16. Jo estic decord amb el que diu el text. Per que per conseguir el que vulguis has de estudiar el que vulguis.
    Ines Trigo Donoso
    3rESO

    ResponElimina
  17. Estic d'acord amb el text, perque realment sempre hauríem de fer tot per vocació abans que per obligació, en aquest cas és sobre els estudis. Es gaudeix i s'apren més fent qualsevol cosa per voluntat pròpia, ja que és el que tu vols i no el que t'imposen. Sempre és important tenir la llibertat de avant posar el que vols.

    Williams Paredes Panta
    3r ESO

    ResponElimina